Výsledky vyhledávání v sekci Novinky na dotaz karcinogenních látek

Grilovat zdravě. Jde to?

access_time17. květen 2020personRedakce

K létu neodmyslitelně patří oblíbené grilování. Maso, ryby nebo zelenina na grilu, to jsou pochoutky, které si prostě nedokážeme odepřít. Bohužel, tato úprava masa není příliš zdravá. Proč? Při grilování totiž vznikají karcinogenní látky, které podporují rakovinné bujení. Dá se tento jev nějak minimalizovat? Ano, jde to. Stačí jen dodržovat při grilování několik pravidel. Pojďme se podívat, jak lze grilovat zdravěji.K létu neodmyslitelně patří oblíbené grilování. Maso, ryby nebo zelenina na grilu, to jsou pochoutky, které si prostě nedokážeme odepřít. Bohužel, tato úprava masa není příliš zdravá. Proč? Při grilování totiž vznikají karcinogenní látky, které podporují rakovinné bujení. Dá se tento jev nějak minimalizovat? Ano, jde to. Stačí jen dodržovat při grilování několik pravidel. Pojďme se podívat, jak lze grilovat zdravěji. Při grilování nebo jakémkoli opékání masa nad otevřeným ohněm se rozkládá v mase (nebo jiné potravině) tuk, který odkapává na rozžhavené uhlí či dřevo. Jakmile se spálí, přichází spalina, vznesená teplým vzduchem nahoru, do kontaktu s masem. Obecně platí, že čím je potravina, kterou grilujeme, tučnější, tím více se během grilování vytvoří karcinogenních látek. S karcinogeny není radno si zahrávat. Mohou totiž zapříčinit rakovinné bujení v orgánech.  Jaké zásady a pravidla tedy při grilování dodržovat, abychom nemuseli mít strach s karcinogenních látek? Údržba roštuPo každém grilování očistěte rošt pomocí drátěného kartáče, aby byl dobře připraven k dalšímu použití. Je běžné, že lidé čistí rošty stylem: nechám to opálit. To je ale špatně. Kartáč zbaví mřížku spálených kousků, které přicházejí při dalším grilování do kontaktu s potravinami. Stejně, jako rošt zbavujeme připálených částeček, je potřeba jej i umýt a odmastit. Uhlí, dřevo, briketyPokud chcete zdravěji grilovat, zajímejte se vždy o to, na čem grilujete. Někdo používá jen dřevo, někdo zase uhlí či brikety. Co se týče dřeva, vyhněte se borovému dřevu a také tomu, které obsahuje hodně smůly. Většinou je lepší používat uhlí než brikety, protože obsahuje méně popela. Velmi dobře jsou na tom kokosové brikety, ze kterých se neuvolní tolik kouře a jsou více ekologické. Co grilovat?Lépe než maso je na tom zelenina a ryby. Asi nejhůře jsou pak na tom uzeniny, které obsahují hodně tuku, který během grilování nebo opékání odkapává na uhlíky. Takže pověstné špekáčky jsou vlastně tím nejhorším. Odkapávající tukKdyž grilujete cokoli, z čeho odkapává tuk, je vhodné potravinu otáčet pomocí kleští. Jakmile ji propíchnete, tuk a šťáva vyteče na rozpálené uhlíky a uvolní se karcinogeny. Marinády Už při připravování marinády, ve které budete maso grilovat, přemýšlejte. Pokud do marinády přidáte např. cukr nebo med, snadno se připálí a vzniká tedy více karcinogenních látek. Výhodné je připravovat marinády s přídavkem citronu nebo octa, které dokáží maso ochránit před proniknutím karcinogenů dovnitř. Připálené nejezteJakmile maso připálíte, takže jsou na něm spálené tmavé až černé kousky, nejezte je. Pokud je to možné, odstraňte je z masa. Právě ony totiž obsahují karcinogenní látky ve větší míře. AlternativyKromě klasického grilu, na kterém oceňujeme zejména to, že maso skvěle chutná, existují také grily, na kterých lze potraviny grilovat zdravěji. Oblíbený je např. vodní gril, který funguje tak, že tuk neodkapává na rozžhavené uhlí, ale do nádoby s vodou, takže uvolněné karcinogeny se nedostávají ke grilované potravině. Zdravější je také grilování na lávovém kameni nebo elektrickém grilu. 

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Bleskovky na dotaz karcinogenních látek

Co je to špalda?

access_time14. květen 2020personRedakce

Ať už jste zastánci zdravého životního stylu či nikoli, možná už jste slyšeli o špaldě. V pekárnách občas narazíme na špaldový chleba, v kuchařkách se zase doporučuje špalda jako příloha, případně jste někdy jedli tzv. špaldoto. V tomto článku se zaměříme na to, co je špalda, čím je výjimečná a v jaké podobě ji můžeme jíst. Čtěte dále.Co je špalda?Špalda je druh pšenice s vysokým obsahem bílkovin a nenasycených mastných kyselin, vitamínů i minerálů. Už před 8 tisíci lety ji v Evropě pěstovali staří Egypťané nebo Keltové. Jaký je rozdíl mezi špaldou a šlechtěnou pšenicí, která špaldu postupně téměř zcela nahradila? Špalda, narozdíl od šlechtěné pšenice, obsahuje spoustu minerálních látek, bílkovin a je její zdravější variantou. Navíc je odolnější vůči umělým hnojivům, škůdcům i chorobám. Jedinou nevýhodou je finanční a časová náročnost při jejím pěstování. Proč jíst špaldu?Špalda je především snadno stravitelná a doporučuje se konzumovat i lidem s alergií na pšenici. Není ovšem bezlepková. Konzumací špaldy posílíte svůj imunitní systém. Zároveň dodá tělu důležité mineráy a vitamíny (hořčík, vápník, zinek, vitamíny skupiny B atd.). Špalda pomáhá také při potížích s trávením. Jak špaldu konzumovat?K pečení i vaření můžete používat špaldovou mouku. Lze s ní nahradit např. polovinu bílé mouky, nebo použít čistě jen špaldovou, a to ať už pečete domácí chléb, buchty nebo zahušťujete omáčku. Záleží jen na vaší chuti. Když budete používat špaldovou mouky k pečení, je třeba dát asi o 15 procent více droždí nebo prášku do pečiva. Jinak bude těsto ze špaldové mouky tužší. Ze špaldy se také vyrábí těstoviny nebo bezkofeinová káva. Samotnou vařenou loupanou špaldu můžete konzumovat jako přílohu, přidávat ji do polévek, pomazánek, karbanátků, koláčů nebo z ní připravit rizoto. Loupanou špaldu stačí propláchnout, na 12 hodin namočit do chladné vody a pak zhruba hodinu vařit v osolené vodě s kapkou oleje.   

folder_openPřiřazené štítky

Rozdíl mezi parfémem, EdT a EdP

access_time23. květen 2020personRedakce

To, co v češtině označujeme obecně jako parfém, nemusí být parfém. O něco výstižnější slovo je vůně. Vůně se totiž dělí podle intenzity a koncentrace vůní na parfémy, EdP a EdT.To, co v češtině označujeme obecně jako parfém, nemusí být parfém. O něco výstižnější slovo je vůně. Vůně se totiž dělí podle intenzity a koncentrace vůní na parfémy, EdP a EdT. Parfém je nejvýraznější vůně, kterou si můžete pořídit. Obsahuje 15 – 40% vonných látek. Stačí aplikovat kapku nebo dvě a budete vonět celý den. Z uvedených tří typů je to nejdražší záležitost. Skládá se ze tří částí: hlava, srdce a základ. Hlavu ucítíte jako první, složení hlavy ovlivňuje první dojem z parfému. Srdce nastupuje až po odeznění hlavy a voní až 3 hodiny. Nakonec jde cítit základ, který se uvolňuje pomaličku. U některých parfémů vydrží í 15 hodin. Hlava, srdce i základ jsou u kvalitního parfému v harmonii, vzájemně se prolínají a doplňují.To je důvod, proč parfém po aplikaci na kůži mění v průběhu hodin vůni.Dále se vůně dělí na EdT a EdP. EdP je zkratka Eau de Parfum, neboli parfémovaná voda. Té stačí použít také jen málo. Bývá poměrně silná a výrazná, proto stačí stříknout na zápěstí a za ucho, nebo pod vlasy. Obsahuje 12 – 15% vonných látek. Za parfémovanou vodu sice zaplatíte také větší sumu, zato vám déle vydrží. Jsou ženy, na které je parfém i parfémovaná voda moc silná a necítí se v ní. Více jim vyhovuje další typ vůní nesoucí označení je EdT: Eau de Toilette, neboli toaletní voda. Toaletní voda má slabší vůni než parfém a parfémovaná voda a dříve vyprchá, proto je nutné přestříkat se i několikrát za den. Cena toaletní vody je nižší než u parfému. Musíte ale počítat s tím, že vám nevydrží tak dlouho. Pozor! Pokud se rozhodnete koupit určitou vůni ve verzi EdP i EdT, často platí, že budou mít jiné složení. Rozdíl nemusí být vždy pouze v koncentraci vonných látek. Tip Hotmode: parfém si můžete namíchat úplně sami. Stačí k tomu jen několik ingrediencí, které jsou běžně dostupné v e-shopech, drogeriích i specializovaných obchodech.

folder_openPřiřazené štítky

Tyto potraviny vám pomohou zbavit se stresu - Hotmoda.cz - Váš módní magazín

access_time26. červen 2020personRedakce

Stres je součástí moderní doby. Honba za prací, penězi, rodinou, za dokonalou postavou, skvělým účesem… Stresovat nás může spousta věcí. Mnozí z nás neumí vypnout, hodit vše za hlavu a relaxovat třeba u šálku kávy nebo dobré knihy. Lidé usínají při myšlenkách na složenky, zítřejší poradu v práci, hádku s partnerem…Lidé, kterých se zmocnil stres, mnohdy zapomínají i na jídlo a pravidelný přísun tekutin. Nebo nezapomínají, ale žaludek jim prostě nedovolí pozřít ani sousto. Přinášíme vám pár tipů na pokrmy, které vám pomohou se stresem bojovat, ba se mu dokonce vyhnout. Všechny níže uvedené potraviny stimulují mozek. A zdravý mozek rovná se spokojený život.Listová zelenina Ledový salát obsahuje vysoké množství hořčíku, který je ideálním kandidátem pro boj proti únavě, rozrušení a úzkosti. Navíc je důležitý i pro naše svaly a pomáhá při křečích. Špenát zase obsahuje vitamíny, antioxidanty a omega 3 mastné kyseliny, díky nimž náš mozek zvládá výkyvy nálad.Ryby Také ryby jsou vítanou součástí jídelníčku. Jsou lehce stravitelné, plné zdraví prospěšných látek. Nejlepší variantou je losos. Český kapr bohužel nemá šanci se mu vyrovnat. Hořká čokoláda Skvělá zpráva pro čokoholiky! Je vědecky dokázáno, že hořká čokoláda je zdravá (pokud nesníte deset tabulek denně). Snižuje krevní tlak, zlepšuje náladu, stimuluje mozek k větším výkonům a dokonce snižuje riziko rakoviny. Při nákupu čokolády dbejte na kvalitu. Levné náhražky vám spíše uškodí, než aby byly prospěšné. A navíc postrádají pravou chuť čokolády.  Takže ať už po čtverečcích nebo jako nápoj – Mlsejte čokoládu.Maso Maso je vynikající zdroj proteinů a aminokyselin pro správnou funkci mozku. Chcete-li kvalitní maso, obraťte se při koupi na soukromé farmáře. Nemusíme si přece připomínat nedávné aféry s růstovými hormony a škodlivinami v mase přivezeném od našich sousedů.KávaKofein. Co víc bychom si po ránu mohli přát? Jedna kvalitní káva náš mozek doslova nakopne. Pro ty, kteří se kávě vyhýbají a dávají přednost čaji, zvolte zelený. OříškyNemáme na mysli pražené solené buráky! Zkuste večer u televize chroustat kešu, para, makadamové, lískové či vlašské…Hlavně vynechejte sůl. Oříšky jsou zdrojem vitamínu B. Ten je důležitý pro tvorbu energie, udržuje naši psychiku v rovnováze a navíc ještě pomáhá ke správné funkci srdce. S chutí do louskání!

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Návody na dotaz karcinogenních látek

Zesvětlení vlasů přírodní cestou - Hotmoda.cz - Váš módní magazín

access_time26. červen 2020personRedakce

Když chceme mít vlasy světlejší, naše cesta většinou vede ke kadeřnici nebo do drogerie. Vlasy tedy zesvětlujeme pomocí různých chemických prostředků jako jsou odbarvovače, barvy nebo silver šampony. Existují ale možnosti, kterak vlasy zesvětlit přírodní cestou, tedy použitím přírodních látek, které vlasy nezničí, neztenčí a nenaruší jejich strukturu jako ty chemické. Když chceme mít vlasy světlejší, naše cesta většinou vede ke kadeřnici nebo do drogerie. Vlasy tedy zesvětlujeme pomocí různých chemických prostředků jako jsou odbarvovače, barvy nebo silver šampony. Existují ale možnosti, kterak vlasy zesvětlit přírodní cestou, tedy použitím přírodních látek, které vlasy nezničí, neztenčí a nenaruší jejich strukturu jako ty chemické. Zesvětlit si vlasy přírodní cestou můžete úplně sama a budete k tomu potřebovat jen několik surovin, které jsou běžně k dostání. Takovéto zesvětlení nenaruší vlasy a neztenčí je tak jako melír.Medovo-olivovo-skořicový domácí zábalBudete potřebovat:2 polévkové lžíce medu2 polévkové lžíce olivového oleje2 lžíce mleté skořice4 dl teplé vodyVšechny suroviny důkladně promícháme v misce, nanesme na vlasy a necháme působit po dobu 2 hodin. Med a olej vlasy výborně vyživý, dodají jim lesk a sílu. Skořice je zase hezky provoní. Při pravidelném používání (max. 2x týdně) budou vlasy o něco světlejší. Tato kůra se hodí jak pro blondýnky, tak pro brunetky, které potřebují trochu vymýt barvu.Heřmánkový zábal k zesvětlení blond vlasůBudete potřebovat:8 sáčků heřmánkového čaje nebo půl hrnku sušeného heřmánku4 kapky levandulového oleje3dl vodyExtrakt z květů heřmánku dokáže lehce zesvětlit a rozzářit vlasy, proto se často přidává také do šamponů a kondicionérů pro blond vlasy. Pro zesvětlení přírodní cestou vyzkoušejte odvar z heřmánku. Do vařící vody přidejte sušený heřmánek. Vařte po dubu 30 minut. Odstavte, nechejte vychladit a zceďte. Poté přidejte několik kapek levandulového oleje. Naneste na vlasy a vmasírujte tak, aby byly celé pokryté. Nechejte působit 45 minut. Poté vlasy umyjte klasickým šamponem. Tento heřmánkový zábal nemusíte nutně vymývat. Můžete jej dát i do rozprašovače, vlasy jím nastříkat a nechat volně uschnout. Množství olejíčku volte podle toho, zda máte vlasy rychle se mastící nebo spíše suché.Zesvětlení vlasů pomocí citronuO šťávě z citronu se ví, že má zesvětlující účinky. Vlasy pročešte vodou smíchanou se šťávou z poloviny citronu, nechejte působit co nejdelší dobu (můžete nechat působit i celý den). Citron není k vlasům zrovna nejšetrnější, proto vlasy nepotírejte čistou šťávou, ale raději ji vždy řeďte vodou, aby se vlasy nevysušily nebo nepoleptaly. Vyzkoušejte tuto metodu v létě. Na slunci je účinek větší.Pokud zastáváte spíše chmické metody, vyzkoušejte silver šampony, které také dokáží vlasy zesvětlit a jsou k nim šetrnější než odbarvovače. 

folder_openPřiřazené štítky

Jak se zbavit lupů - Hotmoda.cz - Váš módní magazín

access_time26. červen 2020personRedakce

Protivné lupy, které jsou viditelné na pokožce hlavy i ve vlasech a občas také padají na límeček kabátu, nás dokáží opravdu pořádně naštvat. O to více, když se jich nemůžeme už delší dobu zbavit. Proti lupům lze bojovat různými způsoby. Vyzkoušejte staré dobré babské rady nebo jiné ověřené návody, jak se lupů zbavit. To vše v tomto článku.Příčina vzniku lupůLupy jsou odumřelé částečky kůže, které se usazují na pokožce hlavy a ve vlasech. Nejedná se o žádnou nemoc, jde spíše jen o nepříjemný pocit. Lupy jsou totiž často viditelné jak ve vlasech, tak na ramenou. Příčiny tvorby lupů jsou různé. Lupy se mohou vytvořit v důsledku používání nevhodných přípravků na vlasy (agresivní šampony apod.), také příliš častým mytím vlasů nebo nedostatečným spláchnutím šamponu z vlasů. Lupům také nahrává mastnější pokožka hlavy i nedostatek vitamínů ve stravě. Pokud zapracujete na odstranění lupů, může to trvat i měsíc, v lepším případě jen několik dní. Jak se zbavit lupůPokud se lupy objeví, většinou sáhneme po šamponech proti lupům, mezi kterými není v drogeriích příliš velký výběr. Vyzkoušejte třeba přírodní šampon bez obsahu chemických látek, který seženete zejména na internetu. K dostání jsou i šampony proti lupům bez obsahu silikonů a parabenů. Možná právě díky přírodní péči lupy zmizí. Jemná masáž hlavy také může pomoci zbavit se lupů. Masáž hlavy můžete provádět ve sprše při mytí vlasů i na sucho před umytím. Stačí jemně pomocí konečků prstů masírovat pokožku hlavy, čímž dopomůžete k jejímu prokrvení a stimulaci mazových žláz. Od lupů muže pomoci i březová voda, která je k dostání v drogerii i v lékárně. Březová voda zároveň dodá vlasům lesk i zdravý vzhled. Hodí se ale spíše pro vlasy se sklonem k maštění. Březová voda zamezí vypadávání vlasů a díky prokrvení pokožky hlavy podpoří i růst vlasů. Další pomocník v boji s lupy je i vývar z heřmánku. Ten pomáhá jak proti mastným vlasům, tak proti lupům. Pokožku hlavy tímto vývarem jemně masírujte a nechejte nějakou dobu působit.  Proti lupům lze bojovat i stravou. Doporučuje se jíst zejména čerstvou zeleninu a ovoce, dostatek tekutin a potraviny s obsahem vitamínu B (celozrnné obiloviny, ovesné vločky, listová zelenina, ořechy). 

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Musíte mít na dotaz karcinogenních látek

Levandulový dotek pro zklidnění duše i těla

access_time14. květen 2020personRedakce

Fialová kráska s nezaměnitelnou podmanivou vůní. Svými jemnými voňavými tóny si získala srdce nejednoho bylinkáře a milovníka květin. Oblíbili si ji nejen lékárníci, ale i aromaterapeuti. A není se co divit – léčivou sílu této rostliny využívají lidé od pradávna.A zrodila se dulenkaDulenka, jak se lidově říká levanduli, má ráda slunné svahy a políčka, proto se jí daří například ve francouzské Provence, která se levandulovými políčky proslavila. Našla si ale své místo i v jiných částech světa, protože její účinky na lidské tělo a zdraví jsou neuvěřitelné!Levandule – květina mnoha tváříJiž antičtí Římané přidávali květy levandule do horké koupelové lázně, aby přinesly uklidnění svým smyslům. Naše babičky přidávaly levandulové květy do šatníků, aby provoněly prádlo a odehnaly šatní moly, kterým levandulové aroma příliš nevoní. Pro svou výraznou vůni si získala obdiv i ve světě parfémů, kde patří k tradičním složkám těch nejkrásnějších vůní. A pro své svěží aroma byly pytlíčky plněné levandulovými květy používány i jako osvěžovače vzduchu. Dokonce se používá jako koření, a to především v Itálii, Španělsku a Francii, je součástí známé a oblíbené provensálské kořenící směsi.Jak levandule léčíČasto se levandule používá ve formě léčivých čajů, které mají relaxační a zklidňující účinky. Pomáhá bojovat s takovými neduhy jako nespavost, bolesti hlavy, úzkostlivost, stres a deprese. Proto mají tuto rostlinu v oblibě i praktici alternativní aromaterapeutické léčby. V rukou masérů také pomáhá uvolňovat ztuhlé a bolavé svalstvo.Levandule v kosmetickém světěSílu a jedinečnost levandule nemohl pominout ani zkrášlovací průmysl a levandule se tak stala jednou z nejhlavnějších přísad tělových a pleťových krémů. Levandule a levandulový olej má výrazný ochranný účinek na pleť a kůži, o čemž se ostatně přesvědčil i francouzský vědec Rene - Maurice Gattefosse, který na léčivé účinky levandulového oleje přišel vlastně náhodou. Během svých experimentů si popálil ruku, a aby popáleninu zchladil, ponořil popálenou končetinu do čistého levandulového oleje. A světe div se, nejenže popálenina přestala bolet, rána se do pár dnů ihned zahojila bez jakéhokoli hnisání! To vědce překvapilo natolik, že se začal zabývat zkoumáním přírodních esenciálních látek a mimo jiné položil základy oboru aromaterapie, která nedá na levanduli dopustit.Levandule jako přírodní antiseptikumV dobách morových epidemií se levandulová voda používala jako ochrana před morovou nákazou. Látky obsažené v levanduli totiž ochraňují pokožku před přílišným rozmnožením škodlivých mikroorganismů, takže výsledky a účinky levandule byly překvapující. Proto se také levandulový olej používá pro ošetření problematické pleti jako je například akné nebo atopické ekzémy a lupénky. Příroda si pro nás v levanduli prostě připravila to nejlepší! 

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Testování, Recenze na dotaz karcinogenních látek

Jak používat kokosový olej?

access_time14. květen 2020personRedakce

Kokosový olej se získává z družiny kokosových ořechů rostoucích na palmě kokosové. Obsahuje velké množství prospěšných látek. Pomáhá i v péči o pokožku a vlasy a je také skvělým výživovým doplňkem. Zjistili jsme, jak ho správně používat. Pozor, hrozí, že po přečtení článku si ho půjdete okamžitě koupit!Péče o vlasy Kokosový olej dokáže proniknout až do vlasového vlákna, proto je účinnější než jiné přípravky. Nevyživuje vlas pouze zvenčí, ale i uvnitř. Po pravidelném používání kokosového oleje budou vaše vlasy více lesklé, pevné, zářivé a hladké. Pomůže i na roztřepené konečky.Jak na to:Do vlasů jej můžete vetřít zhruba 15 minut až hodinu před umytím, nechat působit, a pak vlasy běžným způsobem umýt.Lze si udělat zábal, který necháte působit přes noc a ráno vlasy umyjete.Pokud máte vlasy vysušené, můžete jej klidně vetřít do konečků.Pro masáž pokožky hlavy stačí kokosový olej mírně zahřát a pak pokožku hlavy pomalými krouživými pohyby masírovat po dobu několika minut. Olej pak nemusíte hned umývat, ale nechat alespoň patnáct minut vstřebat a poté teprve umýt šamponem.Péče o pokožkuKokosový olej je vhodný na velmi citlivou i alergicky reagující pokožky. Dobře se vstřebává a nezanechá mastný povlak. Má hojivé účinky, proto ho lze použít i místo mléka po opalování. Při pravidelném používání dokonce zpomaluje stárnutí pokožky vznik drobných vrásek. Kožní tkáň je díky němu pružnější a silnější.Jak na to:Na obličej naneste malé množství kokosového oleje a krouživými pohyby jej roztírejte (vhodné na noc).Natírejte jím rty.Odličujte s ním pokožku i oči.Nanášejte na pokožku celého těla místo tělového mléka.Natírejte s ním suché lokty a paty.Využívejte jej k masáži k uvolnění svalů.Přidejte ho do koupele.Blahodárně působí i na dásně. Stačí je potírat kokosovým olejem podle potřeby.Jako potravina a v kuchyniKokosový olej má lahodnou chuť a je snadno stravitelný. Neobsahuje cholesterol, proto jej lze využít všude tam, kde byste použili máslo nebo běžný jedlý olej. Konzumace kokosového oleje podporuje zdravé srdce, působí jako prevence proti rakovině, přispívá ke správné funkci štítné žlázy a pomáhá i při redukci hmotnosti.Jak na to:Přidáte-li ho do buchet a koláčů, budou více křehké. Pokapejte jím pečené brambory nebo ho přidávejte do různých kaší a klidně i do domácí majonézy.Je vhodný i na smažení např. palačinek, protože odolává vysokým teplotám a nepřepaluje se. Lze na něm smažit ale i slaná jídla, kterým dodá exotickou chuť (např.čínu).Kde ho koupit? Kokosový olej seženete v prodejnách BIO potravin, ale i v některých drogeriích a na nternetu. Kupujte jej nejlépe v BIO kvalitě. Stojí v závislosti na množství od 150 korun výše. V diskusi pod článkem se můete podělit o vaše zkušenosti.

folder_openPřiřazené štítky