Výsledky vyhledávání v sekci Bleskovky na dotaz semínka

Jak zahnat večerní hlad - HotModa.cz

access_time15. květen 2020personRedakce

S úderem 8. hodiny večerní, kdy často zasedneme k televizi, nás často začne honit mlsná nebo míváme dokonce hlad. Někdo doslova vyluxuje ledničku, někdo zase spíž, ale většinou to dopadá špatně. Zkrátka sníme všechno, co nám přijde do cesty. Pak přichází na řadu výčitky a nejen to. Jít spát s plným žaludkem také není nic příjemného. Tyto večerní nezvladatelné chutě se dají zahnat jednoduchými triky. Čtěte dále.První a velmi důležitá skutečnost je, že pokud budete už během celého dne jíst rozumně, večerní žravka se nedostaví. Pokud si dáte vydatnou snídani, která vám dodá energii, menší svačinu, oběd, odpolední svačinu a vyváženou večeři, nebo alespoň celkem 4 jídla během dne, pak vás s velkou pravděpodobností noční hlad trápit nebude. I správný pitný režim zajistí večerní pohodu. Když si budete chodit každý den lehnout ve stejnou dobu a budete dodržovat pravidelný denní režim, než by se dostavil hlad, přijde na vás spaní. Tuto pravidelnost si tělo zapamatuje a potěší vás tím, že nebudete mít nečekané chutě a vlčí hlad. Hlavně večeřet byste měla vždy ve stejnou hodinu. Pokud po večeři pociťujete hlad, nutně potřebujete něco slupnout a už se blíží doba, kdy si půjdete lehnout, je lepší něco menšího sníst, než jít spát s prázdným žaludkem. Sáhněte např. po kousku zeleniny (mrkev, rajče, okurka, paprika apod.), po ovoci jako je jablko, banán, ananas nebo citrusy. Vzít si můžete i bílý jogurt, kefír, podmáslí, hrstku ořechů (mandle, kešu), slunečnicová semínka, sklenku teplého mléka, sýr nebo vajíčka.  A co na večer určitě nejezte? Vyhněte se jakémukoli smaženému, tučnému nebo sladkému jídlu. Nejezte na noc uzeniny, pečivo, tučné maso, brambory nebo těstoviny. Pokud máte velkou chuť na čokoládu, dejte si 3 čtverečky čokolády s vysokým podílem kakaa (70% a více).  

folder_openPřiřazené štítky

Chia semínka - Hotmoda.cz

access_time04. červen 2020personRedakce

Chia semínka nám jsou známa již z dob Aztéků a Mayů, ale i přesto se své popularity v západním světě dočkaly až v posledních letech. Jde o semínka šalvěje hispánské. Původně pochází z Latinské a Střední Ameriky. Chia semínka na sebe dokáží vázat velké množství vody, což hydratuje naše tělo zevnitř, jsou bohatá na proteiny, sacharidy a tuky, zároveň jsou bohatým zdrojem vápníku, vlákniny a v neposlední řadě i antioxidantů.Můžete je do svého jídelníčku přidat hned několika způsoby. Možná vás tento článek přesvědčí a oblíbíte si je stejně jako já.Posilují kosti a zubyJedním z nejdůležitějších faktů o Chia semínkách je, že obsahují velké množství vápníku. Údajně je ho v nich dokonce pětkrát více, než v mléku. Jedna dávka Chia (28 gramů) obsahuje asi 18% doporučené denní dávky vápníku. Pokud mléčné výrobky příliš často nekonzumujete, jsou jejich hodnotnou náhražkou.Pomáhají regulovat cukr v krviDalším velmi důležitým faktem je, že regulují cukr v krvi, což z nich dělá významného činitele v boji s cukrovkou. Zlepšují tráveníSemínka Chia jsou bohatá na vlákninu, tím jsou velmi užitečná pro náš trávící systém. Jsou jedním z nejlepších přírodních prostředků proti zácpě, regulují záněty a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Podle všeho by nám pouhých 28 gramů mělo poskytnout asi třetinu požadované denní dávky vlákniny. Nahradí vejcePři styku s tekutinou Chia semínka až 12x zvětší svůj objem. Vytvoří kolem sebe jakoby želatinovou vrstvu. Například při pečení jimi můžete nahradit vejce. Smíchejte jednu lžíci Chia se třemi lžícemi vody a vytvořte si tak skvělou náhražku vajec. Jsou bezlepkovéV dnešní době představuje intolerance na lepek stále větší problém. Chia semínka jsou bezlepková a přesto jsou pro tělo stejně přínosná jako obiloviny. V případě, že máte bezlepkovou dietu a ještě jste je do svého jídelníčku nezařadilu, určitě je vyzkoušejte.Chia jsou plná bílkovinProtože obsahují vysoké množství bílkovin a vlákniny, dodají vám pocit sytosti. Budete se cítit spokojení a plní déle. Zároveň vám pomohou potlačit chuť na různé dobrůtky mezi jednotlivými jídly. Jedna porce Chia semínek by měla obsahovat přibližně 10% doporučované denní dávky bílkovin. To je docela působivé, vzhledem k tomu, že většinu jídel, která jsou bohatá na bílkoviny, tvoří masné výrobky.Bohaté na minerály a antioxidantyChia semínka jsou bohatá na antioxidanty, což jsou úžasné látky, které chrání tělo před volnými radikály. Mají také dlouhou životnost a vydrží téměř dva roky, aniž byste je museli mít v chladném prostředí. Zároveň jsou bohatá na minerály. Dvě lžíce obsahují 18% doporučené denní dávky vápníku, 35% fosforu, 24% hořčíku a 50% manganu. Obsahují třikrát více železa než špenát, dvakrát více draslíku než banány a sedmkrát víc vitamínu C než pomeranče. Docela působivé, že? Chia semínka jsou pro tělo přínosná hned v několika ohledech a jsem si zcela jistá, že jsem všechny jejich klady nezmínila. Pomozte mi a přidejte sem do komentářů další jejich benefity. Já osobně jsem si je moc oblíbila. A co vy? Už jste je vyzkoušeli? Přidávám je do ovocných šťáv a často je jen tak suché zapiji vodou. Jak je konzumujete?

folder_openPřiřazené štítky

Kterým potravinám se vyhnout a čím je nahradit? - Hotmoda.cz

access_time12. červen 2020personRedakce

Zdraví a stavování jdou spolu ruku v ruce. Pokud vás trápí časté nemoci, slabý imunitní systém, pleť a vlasy bez vitality, pak je možné, že je to způsobeno právě konzumací některých potravin, které je nejlépe z jídelníčku zcela odstranit, nebo alespoň výrazně omezit jejich konzumaci. Které to jsou? Čtěte dále.Asi není žádným překvapením, že bílý cukr, často také nazývaný bílý jed, patří mezi potraviny, kterým je lepší se vyhnout. Bílý cukr vám sice okamžitě dodá energii a také nejspíš zvedne náladu, jenže jen na krátkou dobu. Čím jej nahradit? Možností je spousta. Lepší variantou je sladit medem a občas třeba stévií. Případně použijte třtinový cukr. Ten obsahuje zdraví prospěšnou melasu. Nedokážete si představit snídani bez křupavé, teplé, bílé bagetky? Z výživového hlediska je bílé pečivo pro tělo spíše škodlivé. Bohužel, v českých obchodech ještě stále není široká nabídka pečiva ze špaldové nebo celozrnné mouky. I když se kdejaká bageta tváří na oko zdravě, protože je tmavá a posypaná sezamem a lněným semínkem, ve většině případů se jedná o obarvené pšeničné pečivo. Proto čtěte etikety! Výhodou je mít domácí pekárnu. Upečete si tak výborný celozrnný chléb, do kterého můžete přidad semínka dle libosti. Dalším hříchem, který nepříznivě ovlivní naše zdraví, jsou tolik oblíbené uzeniny a tučné maso. Když už máte chuť na klobásu, vybírejte takovou, kde je co nejvíce masa. Uzeniny jsou často nastavovány moukou, šlachami nebo škrobem, což není zrovna chuťovka. Jak klobásy, tak i párky nebo šunku ovšem seženete i v lepší kvalitě. Jen je třeba číst dobře etikety. Tučné vepřové maso zase nahraďte libovým králičím, kuřecím, krůtím nebo telecím. Co se týče příloh, omezte hlavně hranolky, vaječné těstoviny. Raději jako přílohu volte rýži, dušenou zeleninu, bezvaječné těstoviny a občas brambory, grilovanou zeleninu nebo zeleninový salát s dresinkem.A z čeho by se tedy měl skládat náš jídelníček? Hlavní roli by v něm měla hrát čerstvá zelenina, ovoce, luštětniny, rýže, bezvaječné celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo, v malém množství rostlinné oleje, ryby, netučné maso (kuřecí, krůtí, telecí, králičí), tvaroh a sýry, které mají max. 20 procent tuku v sušině. Jaký je ten váš jídelníček? Čemu se vyhýbáte?

folder_openPřiřazené štítky