Novinky keyboard_arrow_right Novinky z domova keyboard_arrow_rightGrilovat zdravě. Jde to?

Obrázek příspěvku: Grilovat zdravě. Jde to?

Grilovat zdravě. Jde to?

personaccess_time17. květen 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye485 shlédnutí

K létu neodmyslitelně patří oblíbené grilování. Maso, ryby nebo zelenina na grilu, to jsou pochoutky, které si prostě nedokážeme odepřít. Bohužel, tato úprava masa není příliš zdravá. Proč? Při grilování totiž vznikají karcinogenní látky, které podporují rakovinné bujení. Dá se tento jev nějak minimalizovat? Ano, jde to. Stačí jen dodržovat při grilování několik pravidel. Pojďme se podívat, jak lze grilovat zdravěji.

K létu neodmyslitelně patří oblíbené grilování. Maso, ryby nebo zelenina na grilu, to jsou pochoutky, které si prostě nedokážeme odepřít. Bohužel, tato úprava masa není příliš zdravá. Proč? Při grilování totiž vznikají karcinogenní látky, které podporují rakovinné bujení. Dá se tento jev nějak minimalizovat? Ano, jde to. Stačí jen dodržovat při grilování několik pravidel. Pojďme se podívat, jak lze grilovat zdravěji. Při grilování nebo jakémkoli opékání masa nad otevřeným ohněm se rozkládá v mase (nebo jiné potravině) tuk, který odkapává na rozžhavené uhlí či dřevo. Jakmile se spálí, přichází spalina, vznesená teplým vzduchem nahoru, do kontaktu s masem. Obecně platí, že čím je potravina, kterou grilujeme, tučnější, tím více se během grilování vytvoří karcinogenních látek. S karcinogeny není radno si zahrávat. Mohou totiž zapříčinit rakovinné bujení v orgánech.  Jaké zásady a pravidla tedy při grilování dodržovat, abychom nemuseli mít strach s karcinogenních látek? 

Údržba roštu

Po každém grilování očistěte rošt pomocí drátěného kartáče, aby byl dobře připraven k dalšímu použití. Je běžné, že lidé čistí rošty stylem: nechám to opálit. To je ale špatně. Kartáč zbaví mřížku spálených kousků, které přicházejí při dalším grilování do kontaktu s potravinami. Stejně, jako rošt zbavujeme připálených částeček, je potřeba jej i umýt a odmastit. 

Uhlí, dřevo, brikety

Pokud chcete zdravěji grilovat, zajímejte se vždy o to, na čem grilujete. Někdo používá jen dřevo, někdo zase uhlí či brikety. Co se týče dřeva, vyhněte se borovému dřevu a také tomu, které obsahuje hodně smůly. Většinou je lepší používat uhlí než brikety, protože obsahuje méně popela. Velmi dobře jsou na tom kokosové brikety, ze kterých se neuvolní tolik kouře a jsou více ekologické. 

Co grilovat?

Lépe než maso je na tom zelenina a ryby. Asi nejhůře jsou pak na tom uzeniny, které obsahují hodně tuku, který během grilování nebo opékání odkapává na uhlíky. Takže pověstné špekáčky jsou vlastně tím nejhorším. 

Odkapávající tuk

Když grilujete cokoli, z čeho odkapává tuk, je vhodné potravinu otáčet pomocí kleští. Jakmile ji propíchnete, tuk a šťáva vyteče na rozpálené uhlíky a uvolní se karcinogeny. 

Marinády 

Už při připravování marinády, ve které budete maso grilovat, přemýšlejte. Pokud do marinády přidáte např. cukr nebo med, snadno se připálí a vzniká tedy více karcinogenních látek. Výhodné je připravovat marinády s přídavkem citronu nebo octa, které dokáží maso ochránit před proniknutím karcinogenů dovnitř. 

Připálené nejezte

Jakmile maso připálíte, takže jsou na něm spálené tmavé až černé kousky, nejezte je. Pokud je to možné, odstraňte je z masa. Právě ony totiž obsahují karcinogenní látky ve větší míře. 

Alternativy

Kromě klasického grilu, na kterém oceňujeme zejména to, že maso skvěle chutná, existují také grily, na kterých lze potraviny grilovat zdravěji. Oblíbený je např. vodní gril, který funguje tak, že tuk neodkapává na rozžhavené uhlí, ale do nádoby s vodou, takže uvolněné karcinogeny se nedostávají ke grilované potravině. Zdravější je také grilování na lávovém kameni nebo elektrickém grilu. 

folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Vše o zastříhávání konečků a stříhání vlasů - Hotmoda.cz

personRedakceremove_red_eye70bookmarkZ domova

Asi nemá smysl vysvětlovat, že bez pravidelného zastříhávání vlasů nedosáhneme krásné, zdravé a husté kštice, po které tak touží každá z nás. Vlasy, které rostou jako dříví v lese a nikdo o ně nepečuje, se třepí, lámou a často i vypadávají. V tomto článku se ..

Několik tipů na zdravé svačiny do práce i do školy - Hotmoda.cz - Váš módní magazín

personRedakceremove_red_eye30bookmarkZ domova

Pokud se vám v práci či ve škole stává, že jste unavení nebo hladoví, může to být právě díky špatně zvolené snídani a svačině. V horším případě kvůli vynechání dopoledního jídla. Správně zvolená svačina vám dodá energii a zároveň do sebe dostanete potřebné ..

Jak urychlit růst vlasů

personRedakceremove_red_eye90bookmarkZ domova

Nerostou a nerostou… Když vlasy stávkují a nechtějí růst, nebo alespoň nerostou tak, jak bychom si představovaly, pomůže několik vyzkoušených tipů. Ne každá z nás má totiž zájem o umělé prodloužení, se kterým jsou mnohdy jen starosti. Pojďme si představit několik ..

Jemné vlasy-co s nimi?

personRedakceremove_red_eye144bookmarkZ domova

S jemnými vlasy svádí spousta z nás denně stejný boj. Bývají zplihlé, bez obejmu, často elektrizují a pramínkují se. Co bychom daly, za pevné vlasy jako dráty, které drží tvar a jsou stále plné objemu! Jedinou záchranou pro jemné vlasy je správná péče, vhodný střih a ..

Co jsou to probiotika? - Hotmoda.cz

personRedakceremove_red_eye225bookmarkZ domova

S termínem probiotika se jistě setkal již každý z nás. Přijdeme k doktorovi s ošklivou chřipkou nebo angínou, ten nám nasadí antibiotika a jen tak mezi řečí prohodí, že by bylo dobré přikoupit si v lékárně nějaká probiotika. Ale co to vlastně jsou ta probiotika? A jak se ..

Stavíme hrubou stavbu

personRedakceremove_red_eye154languagestavimbarak.cz

Základy stavby rodinného domuZákladové konstrukce stavby tvoří důležitou část. Musí odpovídat základovým podmínkám na pozemku a zajistit stabilitu celé stavby. Pro realizaci základů stavby rodinného domku se používá většinou prostý beton tř. B15. Betonová směs se ..

Opravdu chcete vědět, kdy umřete?

personRedakceremove_red_eye84languagebyznysplac.cz

Občas se uvedená morbidní reklama objeví ve vyhledávačích. Stává se populárním, aby člověk věděl, zda má cenu si šetřit na důchod nebo by měl jíst zdravě? Stránky dying-test mají jinou formu a způsob tahání peněz z uživatelů.Test není zdarmaZa provedení testu se ..

Úvodní slovo na začátek

personRedakceremove_red_eye115languagestavimbarak.cz

Sen žít a bydlet v rodinném domě se stává skutečností a je dostupný pro stále větší počet lidí.Potřeba zajistit pro rodinu vlastní obydlí je stará jako lidstvo samo. S vývojem lidského společenství se vyvíjí i požadavky a nároky na bydlení. Lidské obydlí a jeho ..

Interiér a vybavení domácnosti

personRedakceremove_red_eye83languagestavimbarak.cz

V této kapitole Vám přiblížíme téma ohledně interiéru a vybavení domácnosti, pojdme tedy na to. Interiér moderního domuProstor a barva Prostor každé místnosti utváří několik prvků, na které se nesmí zapomenout v žádném objektu. Jsou to především jasné rozměry ..

Únor v zahradě

personRedakceremove_red_eye116languagestavimbarak.cz

Tentokráte Vám přináším pár rad, tipů, triků ohledně Vašich zahrad a co s nimi v kalendářním měsíci únoru. O květu růží rozhodujeme samiJe-li trvale mírné počasí, můžeme sestříhat růže, které překonaly zimu bez ochrany. Keřové růže kvetoucí jen jednou řežeme ..