Návody keyboard_arrow_right Obecné rady keyboard_arrow_rightPříprava kávy v moka konvičce - ..

Příprava kávy v moka konvičce - Hotmoda.cz
Moka konvičky jsou oblíbené zejména v souvislosti domácí přípravy kávy. Poprvé byly světu představeny v roce 1933, a to p. Alfonso Bialetti, po němž se jmenuje i firma, která je doposud vyrábí. V tomto článku se podíváme na moka konvičky podrobněji. Zjistíme, jak fungují a jak v nich připravit lahodnou kávu.
Moka konvička
Moka konvička se skládá z celkem tří částí. Spodní nádoba je na vodu, uprostřed najdete sítko na kávu a v horní části se pak shromažďuje připravená káva. Konvičky se nejčastěji vyrábí z hliníku, ale výjimkou nejsou ani takové, jejichž horní část je z porcelánu. Moka konvičky jsou k dostání v různých velikostech- na 2 šálky, 3 šálky atd. Jak konvička funguje? Když se voda ve spodní části začne ohřívat, vytvoří se pára a uvolňuje se, čímž dojde ke zvýšení tlaku a protlačení vody přes kávu v sítku.
Jak chutná káva připravená v moka konvičce? Není tak silná jako espresso a chybí jí crema. Je ovšem silnější než překapávaná káva.
Jak připravit kávu v moka konvičce
1. Do spodní nádoby nalijeme studenou vodu až po ventil
2. Kávová zrna nameleme na středně hrubo a naplníme jimi sítko
3. Konvičku dobře zašroubujeme a postavíme na sporák
4. Za chvíli začne káva protékat ventilem v horní části konvičky dovnitř. Až bude horní část téměř plná, odstavíme moka konvičku z vařiče a můžeme nalévat do šálků
V moka konvičce se připravuje káva pod tlakem. Ten se ale pohybuje kolem 1-1.5 baru, zatímco espresso se připravuje pod tlakem 9 barů. Přesto se výsledná káva trochu podobá espressu. Obsluha je jednoduchá, výsledná káva je silná a zároveň nepotřebujete drahý kávovar.
Výhody moka konvičky: jednoduchá obsluha i údržba, poměrně silná výsledná káva, nízká cena
0 komentářů
Vložit komentář
Nepublikujte SPAM!
Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.
Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.